Corinne Kalisvaart

Jacqueline van Heeringen


November 2004 begint ons verhaal. Mijn man en ik zijn op zoek gegaan naar een menpony om op zondag met de koets een rondje mee te rijden door het bos. Ik had het illustere idee om op zoek te gaan naar een Haflinger, omdat ik de gouden kleur zo mooi vind.

Na een aantal Haflingers bezichtigd te hebben vonden wij op de Veluwe: Janouk, een zesjarige Haflingermerrie met een prachtige gouden kleur en een heel brutaal hoofd. Nadat we proef hadden gereden met haar met de koets en onder het zadel, hebben wij haar laten keuren door de veearts. De veearts zei lachend: Een mooi paard zonder afwijkingen, maar met een heel vrolijk stout hoofd. Wij besloten haar te kopen en zo kwam Janouk bij ons wonen.

Janouk bleek zo heel anders te zijn in de omgang dan de andere paarden. Ze vond zichzelf bijzonder grappig. Telkens haalde ze vrolijke streken uit, die ik totaal niet zag aankomen. Ze bleek een uitgebreide gebruiksaanwijzing te hebben: het Boek van Janouk.

Door de jaren heen blogde ik over deze avonturen met Janouk op het Haflingerforum, Facebook en later ook op Bokt. Op het Haflingerforum werd haar bijnaam Her Royal Badness verzonnen. Een koningin in het verzinnen van grappen. Ik kreeg geweldig veel positieve reacties van lezers op de verhalen. Twee opmerkingen kreeg ik het meest: “je moet een boek schrijven over jouw avonturen met Janouk” en “ ik heb beeld bij jouw verhalen”.

Ik droomde steeds vaker over hoe geweldig het zou zijn om de verhalen te bundelen tot een echt boek. Maar het zou nog mooier zijn, als er echt beeld bij zou zijn: tekeningen van Janouk, waarin haar komische maar o zo stoute talent naar voren zou komen.

Op een dag in de sauna met mijn nichtje en mijn vriendinnen vertelde ik over mijn droom. Over het Boek van Janouk met cartoonachtige tekeningen van Janouk. Mijn nichtje Jacqueline had beeld en zegt: “Laat mij de tekeningen maken: ik heb me ingeschreven voor een cursus cartoon tekenen en dit zou een geweldig onderwerp zijn”.

Daar in de sauna werd “de droom een plan”: een Boek van Janouk geschreven door de nichtjes.

Corinne Kalisvaart Renout


Tekenen heb ik altijd een van de leukste dingen gevonden om te doen. Jaren geleden op de Mode en Kleding school - in het pré computertijdperk – waren het ontwerpen van huisstijlen, brochures en illustraties de leukste huiswerkopdrachten.

Toch heb ik er voor gekozen om na het afronden van de opleiding een hele andere richting op te gaan en ben ik het toerisme beland.

Een paar jaar later heeft de grafische vormgeving mij toch weer gevonden en ben ik in de Marketing en Communicatie regelmatig met huisstijlen aan de gang gegaan. En ben ik betrokken bij vormgeving van diverse communicatiemiddelen, maar wel meer aan de kant van de opdrachtgever, maar toch.

Uiteindelijk is zelf iets te creëren is het allerleukst. En daarom besloot ik mijn oude hobby weer op te pakken. Dat was wel weer helemaal opnieuw beginnen met de basis en vooral veel oefenen. Mijn favoriete onderwerp, dieren van groot tot klein. Omdat dieren zo leuk zijn en je altijd weer blij van ze wordt. En niet zomaar een portret, maar meer in animatieachtige vorm. Het zal de invloed van Walt Disney uit mijn jeugd zijn, denk ik.

Nog voordat ik begonnen was mijn idee verder uit te werken, kwam “de eerste opdracht”. Corinne zocht tekeningen voor bij haar verhalen van Janouk. Is het toeval dat het allemaal zo in een keer bij elkaar kwam?

Het is verschrikkelijk leuk geweest om van Janouk een figuur op papier te maken. Daar is wel enige tijd over heen gegaan. Want hoe pak je een karakter van een paard in een paar lijnen op papier. En zo dat je “opdrachtgever” er ook blij van wordt. Daar zijn heel wat studies en proppen papier aan vooraf gegaan.

Hoe leuk is het om te zien dat het gelukt is en dat we samen een boek gecreëerd te hebben.

Jacqueline van Heeringen